Många hus i Stockholm är byggda före 80-talet, då asbest ansågs vara ett bra byggmaterial. Många av dessa byggnader och byggmaterial finns kvar än idag. Om du tror att din fastighet hör till dem, kontakta oss för asbestsanering Stockholm, Uppsala, Enköping, Västerås med omnejd. Enligt källor finns det tusentals ton asbest kvar i äldre svenska fastigheter, både i Stockholm, Uppsala, Enköping och övriga delar av landet.
Asbest har egenskaper som gör den hållfast och tålig mot både temperaturer och kemikalier, vilket gjorde den populär som byggmaterial.
Asbest har använts inom många branscher. Asbest användes för första gången som byggnadsmaterial och isolering i början av 1900-talet, och användningen blev omfattande under andra världskriget. Efter flera decennier av omfattande användning upptäckte man att exponering för asbest orsakar allvarliga hälsoproblem inbegripet lungcancer och mesoteliom.
För att få reda på om det finns asbest i ditt hus kan du låta professionella göra en utredning. Utredarna använder vanligtvis en handhållen röntgenapparat som kallas "sond". De sticker in sonden i sprickor och klyftor och tittar sedan på bilden på en datorskärm för att se om det finns några lösa fibrer. Om utredarna hittar något kommer de att tala om för dig vad du ska göra härnäst.
När det gäller arbetsplatser har byggherren eller den som låter genomföra arbetet huvudansvaret. Men även projektörer, BAS-P, BAS-U och arbetsgivaren har ansvar. Ansvaret inbegriper att låta göra en utredning om det finns asbest samt att vidta de åtgärder som behövs för att minimera riskerna.
Det korta svaret är nej. Arbetsmiljöverket har föreskrifter om asbest (AFS 2006:1) och de omfattar alla typer av verksamheter där man riskerar att utsättas för asbest, både i byggmaterial och damm.
Kontakta oss för en utredning eller sanering av asbest, som utförs efter rådande lagar och regler på ett säkert och professionellt sätt.