010 206 50 66
KONTAKT

10 sätt att skydda dig mot brand – brandtätning Uppsala och Västerås

Bränder kan orsaka stora skador på ditt hem, framförallt om det inte konstruerats efter det vi vet idag om brandtätning. Den förstör möbler, mattor, gardiner, kläder, mat, papper och till och med dina värdesaker. Om du bor i ett trähus kan den förstöra hemmets interiör. I värsta fall är skadorna inte enbart materiella. Men om du vidtar vissa åtgärder för att förhindra att bränder startar kan du rädda ditt hem. Det första steget är att se till att ditt hem är ordentligt förberett. Här kommer våra 10 tips för att skydda dig mot brand.

1. Placera inte saker som kan börja brinna nära spisen

Gå inte heller från spisen om den är på. En spisvakt kan vara en klok investering. En sådan stänger av spisen vid fara för brand.

2. Om du har spis eller kamin. Lägg aldrig askan i soppåsen

En öppen spis eller kamin hemma kan verkligen vara mysigt och ge behaglig värme. Men att elda ved skapar aska. Askan kan glöda många timmar efter att elden slocknat. Lägg aldrig askan i en soppåse, utan ha en speciell hink i metall avsedd för aska.

3. Lämna inte stearinljus utan uppsikt

Levande ljus kan skapa hemtrevnad och är ett mycket vanligt inslag i svenska hem hela vintern. Levande ljus är också en vanlig orsak till bränder. Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt. 

4. Använd inte elektriska apparater om sladden är skadad

Skadade sladdar till elektriska apparater kan orsaka en brand. Koppla ur alla elektriska apparater när du inte använder dem. Använd helst inte förlängningssladdar. Om du måste använda en förlängningssladd ska du se till att den har minst 200 % högre kapacitet än vad du behöver. Om du till exempel behöver 10 ampere, skaffa 20 ampere.

5. Placera inte elektriska element nära antändliga material

Lägg inte kläder eller annat som kan börja brinna på ett elektriskt element. Det kan kan verka som en ofarlig idé, men om du lämnar dessa föremål för nära ett elektriskt element kan det orsaka en mycket allvarlig och kostsam brand.

6. Lämna inte tändstickor eller tändare där barn kan komma åt dem

Om du bor i ett hushåll med barn, lämna aldrig tändstickor eller tändare så att barnen kan komma åt dem. Det kan kan leda till en husbrand och och oerhört tragiska konsekvenser.

7. Installera brandvarnare och kontrollera regelbundet batterierna

En brandvarnare är en billig och klok investering. En brandvarnare kommer att aktiveras när det börjar brinna, och det kan rädda ditt liv. Om du bor i ett hus som är byggt efter 1980 bör det finnas rökdetektorer installerade på varje våning och batteriet bör kontrolleras minst en gång om året.

8. Köp en brandsläckare

Brandsläckare finns i olika typer. Pulversläckare, skumsläckare och kolsyresläckare. För hemmabruk rekommenderar vi en pulversläckare på minst 6 kg som är godkänd enligt europeisk standard för pulversläckare - SS EN 3.

9. Rök inte i sängen eller där du kan somna

Rök helst inte alls för din hälsas skull, men absolut inte i sängen eller där du kan somna. Glöden från en cigarett kan i kontakt med tyg, trä eller annat antändligt material orsaka en förödande brand.

10. Brandtätning av fastigheten

När branden är ett faktum kan brandtätning göra skillnaden mellan en liten hanterbar eld och en okontrollerad storbrand. Brandtätning går till på flera olika sätt. T.ex. kan man använda värmebeständigt material på väggar, tak och golv i en byggnad. Man ser till att brandgaser inte kan ta sig igenom golv, tak eller väggar. Man planerar var byggnadens svaga punkter är och förstärker dessa. En brandsäkrad byggnad kan fortsätta att vara beboelig efter en brand eftersom den begränsats till ett specifikt område. I många fall kan en byggnad fortsätta användas för andra ändamål medan reparationerna utförs. Brandtätning är viktigt att ta hänsyn till redan när man bygger huset eller stugan. Ta kontakt med oss om hur vi kan förebygga bränder genom brandtätning. Vi utför även brandtätning i Uppsala och Västerås.

Vill du bli kontaktad?

Vi är verksamma i Stockholm, Västerås, Uppsala och Enköping med omnejd. Anlita oss så kan vi lösa just ert uppdrag med sanering mot industri och offentlig sektor i Mälardalen.

Välkommen att höra av dig till oss!
crossmenu