010 206 50 66
KONTAKT

Asbestsanering – Hur man väljer en seriös saneringsfirma

Emellanåt läser vi beklämmande nyheter om hur familjer och företag anlitat en saneringsfirma för asbestsanering, som sedan inte visat sig vara en seriös saneringsfirma. En del firmor förlorar sina licenser att hantera asbest från Arbetsmiljövkerket och gör då omstruktureringar i organisationen, skaffar ett nytt organisationsnummer vilket gör det möjligt att kringgå förbudet och fortsätter sedan igen.

Senast för några månader sedan kunde vi läsa om sådant i tidningen Arbetet.

Hur vet man om en saneringsfirma är seriös?

Det finns några saker man kan göra för att veta om ett saneringsföretag är seriöst eller ej:

  • Fråga din bekanskapskrets.
  • Kolla upp organisationsnumret på sajter som allabolag.se eller liknande sajter som samlar företagsinformation. Kolla när företaget är registrerat. Är det nyregistrerat kan det finnas orsak att vara försiktig.
  • Om ett bolag till synes har funnits i många år, men organisationsnumret är nyregistrerat – var misstänksam!
  • Vilka ackrediteringar och licenser har företaget – fråga.
  • Är företaget försäkrat?
  • Läs recensioner om sådana finns.

Vilka regler gäller kring asbestsanering?

Sätt dig in i reglerna om hur asbest får hanteras. En bra plats att börja är på Arbetsmiljöverket:

https://www.av.se/produktion-industri-och-logistik/asbest/ansvar-vid-hantering-av-asbest/

Får jag hantera asbest själv?

De regler som Arbetsmiljöverket ställer upp gäller företag, men det finns lagar som reglerar vad som får och inte får göras med asbest – som även gäller privatpersoner, nämligen EU:s kemikalielagstiftning (Reach, bilaga XVII, punkt 6).

Det är enligt dessa bestämmelser förbjudet att tillverka, släppa ut på marknaden och att använda asbestfibrer och asbesthaltiga material. Detta förbud gäller även privatpersoner. Det betyder att man inte får sälja eller på något annat sätt överlåta asbesthaltiga material, till exempel eternitplattor som tagits ner vid rivning.

När det gäller användning av asbesthaltiga material, till exempel eternitplattor, som har installerats eller tagits i bruk före den 1 januari 2005, finns ett undantag. Dessa material får användas tills det asbesthaltiga materialet slutförvaras eller tas ur bruk.

Vi rekommenderar dock starkt att ni anlitar ett företag som hanterar asbest på ett seriöst och professionellt sätt, för att undvika att du eller någon i din närhet utsätts för asbest. För att läsa mer om riskerna med asbest klicka här.

För att hitta information om Industrisanering i Sverige AB:s kompetens läs vidare här.

Vill du bli kontaktad?

Vi är verksamma i Stockholm, Västerås, Uppsala och Enköping med omnejd. Anlita oss så kan vi lösa just ert uppdrag med sanering mot industri och offentlig sektor i Mälardalen.

Välkommen att höra av dig till oss!
crossmenu